Actieweek gezond binnen 'Woon gezond, kies bewust'

Van 11 tot 15 november 2019 staan we tijdens de actieweek Gezond Binnen even stil bij de producten die we in huis gebruiken en hoe ze een effect kunnen hebben op ons binnenmilieu.

Wist je dat de lucht in je woning meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht? Zonder dat je het beseft, vervuil je de lucht binnen door allerlei producten te gebruiken of nieuwe materialen in huis te halen. En dat kan een slechte invloed hebben op je gezondheid.

HOUD JE HUIS GEZOND

Je huis gezond houden? Start alvast met deze tips:

  • Rook nooit binnen
  • Kies zo vaak mogelijk voor producten zonder gevaarsymbool
  • Vermijd spuitbussen, sprays en pesticiden
  • Stook zo weinig mogelijk met je kachel of haard
  • Vermijd wierookstokjes en steek liever geen geurkaarsen aan

KLUS EN (VER)BOUW GEZOND

Ga je je huis (her)inrichten?

Of het nu gaat om nieuwe meubels plaatsen, een verfbeurt of een opknapwerkje: sta even stil bij wat je precies in huis haalt. Veel nieuwe materialen geven de eerste maanden vluchtige chemische stoffen af. Voer die af door extra te ventileren en verluchten. Draag indien nodig beschermende kledij en een mondmasker, en volg altijd de instructies op de gebruiksaanwijzing van producten.

Ga je grondig renoveren of (ver)bouwen?

Denk dan vooraf goed na over ventilatie en verluchting. Plaats bijvoorbeeld ramen met ventilatieroosters of kies voor een ventilatiesysteem. Verlucht extra lang. Na een grondige renovatie 6 maanden en bij een nieuwbouwwoning 18 maanden. Kies altijd voor materialen met een (eco)label.

(Ver)bouw klimaatbestendig. Isoleer voldoende en plaats eventueel zonnewering. Je aannemer en/of architect kunnen je helpen met tips over gezond (ver)bouwen. Ook op www.bouwgezond.be staat heel wat nuttige info, onder meer over de relevante wetgeving.

Onderstaande kan u nog enkele infofiches terugvinden:

Meer informatie vind je op www.gezondbinnen.be

Woondienst Regio Roeselare - alle rechten voorbehouden
Webdesign & ontwikkeling: info@webwaardig.be